niedziela, 12 kwietnia 2015

Kurczak kukurydziany faszerowany


  • kurczak kukurydziany (może być zwykły),
  • 90 g placka drożdżowego,
  • 80 g wątróbki,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 ml porto,
  • 2 jajka,
  • 60 g płatków migdałów,
Kurczaka umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć.
Ja kurczaka wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść, gdy nie trzeba dłubać w kostkach.
Kurczaka ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kurczaka oprószyć lekko solą i odstawić.

Rodzynki zalać porto, gdy nasiąkną odcedzić a pozostałym porto zalać suchą bułkę. Dokładnie namoczyć.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Zmiksować żółtka, wątróbkę i placek.
Dodać rodzynki i migdały, wyłożyć na wierzch pianę i delikatnie wymieszać.
Wypełnić kurczaka farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć.Resztę nadzienia włożyć do naczynia do zapiekania i piec 20-30 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz