poniedziałek, 9 listopada 2015

Łopatka z sarny pieczona w niskiej temperaturze




  • 600 g łopatki z sarny,
  • suche igły jałowca,

  • 5 jagód jałowca,
  • sól,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • tłuszcz (u mnie gęsi),
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,

  • 3 łyżki zimnego masła
Mięso umyć, osuszyć.
Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką.
Po 20 minutach wyjąć mięso, obwiązać sznurkiem (aby nadać jej ładny kształt), natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obłożyć rozmarynem.
Do naczynia do zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę.
Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka.
Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia.
Mięso pokroić w plastry.

Podałam z ziemniakami i galaretką z pigwy.

2 komentarze:

  1. dzisiaj spróbuję przepis. Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam i czekam na wieści jak wyszło, serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń