sobota, 7 listopada 2015

tort makowy z kremem czekoladowym, bezglutenowy


  • ciasto:
  • 250 gram maku,
  • 8 jajek,
  • 230 gram cukru,
  • 80 g mielonych migdałów w skórce,
  • skórka cytrynowa,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki rumu,
  • sól,
  • krem:
  • 200g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 250 g czekolady deserowej,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki brandy,
Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny, sok z cytryny i rum.
Na masę makową wysypać migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miski włożyć pokruszoną czekoladę, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą, miska nie powinna dotykać do wody).
Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodać cukier puder i dalej ucierać.
Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć).
Następnie powoli dolewać brandy.
Biszkopt przekroić w poprzek na pół.
Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim.
Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.


zastawa z 


2 komentarze: