Pyszny tort makowy z kremem czekoladowym. Polecam go na różnego rodzaju okazje, a nie tylko na urodziny. Tort makowy z kremem czekoladowym można również podać na zakończenie wigilijnej kolacji. Tym bardziej, że mak musi pojawić się na wigilijnej kolacji.
Mak symbolizuje pomyślność, płodność i dostatek na zbliżający się Nowy Rok.
- ciasto: 
- 250 g maku, 
- 8 jajek, 
- 230 g cukru, 
- 80 g mielonych migdałów w skórce, 
- skórka cytrynowa, 
- sok z 1/2 cytryny, 
- 2 łyżki rumu, 
- sól, 
- krem: 
- 200 g miękkiego masła, 
- 2 łyżki cukru pudru, 
- 250 g czekolady deserowej, 
- 4 żółtka, 
- 3 łyżki brandy, 
Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny, sok z cytryny i rum.
Na masę makową wysypać migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miski włożyć pokruszoną czekoladę, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą, miska nie powinna dotykać do wody).
Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodać cukier puder i dalej ucierać.
Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć).
Następnie powoli dolewać brandy.
Biszkopt przekroić w poprzek na pół.
Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim.
Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.
zastawa z

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jak zwykle propozycja z klasą .Agata.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń