sobota, 7 listopada 2015

tort makowy z kremem czekoladowym, bezglutenowy


Pyszny tort makowy z kremem czekoladowym. Polecam go na różnego rodzaju okazje, a nie tylko na urodziny. Tort makowy z kremem czekoladowym można również podać na zakończenie wigilijnej kolacji. Tym bardziej, że mak musi pojawić się na wigilijnej kolacji.

Mak symbolizuje pomyślność, płodność i dostatek na zbliżający się Nowy Rok.


  • ciasto:

  • 250 g maku,

  • 8 jajek,

  • 230 g cukru,

  • 80 g mielonych migdałów w skórce,

  • skórka cytrynowa,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 2 łyżki rumu,

  • sól,


  • krem:

  • 200 g miękkiego masła,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • 250 g czekolady deserowej,

  • 4 żółtka,

  • 3 łyżki brandy,

Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny, sok z cytryny i rum.

Na masę makową wysypać migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miski włożyć pokruszoną czekoladę, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą, miska nie powinna dotykać do wody).

Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodać cukier puder i dalej ucierać.

Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć).

Następnie powoli dolewać brandy.

Biszkopt przekroić w poprzek na pół.

Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim.

Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.



zastawa z 


2 komentarze: