wtorek, 19 stycznia 2016

Banica z mięsem drobiowym



Banica - tradycyjne i popularne w Bułgarii danie w formie zapiekanego placka, z twardego ciasta pszennego, z nadzieniem słonym lub słodkim. Przeważnie z serem. Ja proponuję banicę z mięsem drobiowym.
  • farsz mięsny:
  • 500 g gotowanego mięsa z drobiu,
  • 1 ostra papryczka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 ml bulionu,
  • 440 g jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 1 kg szpinaku,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 -2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • ciasto yufka,
  • 150 g masła,
Mięso rozdrobnić, nie mielić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, mięso, tymianek i posiekaną ostrą paprykę. Wlać bulion i dusić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
Na patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko osolić i wymieszać.
Do masy mięsnej dodać jogurt wymieszany z jajkami.
Dokładnie wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku.
Tortownicę wysmarować masłem.



Posmarować płat ciasta masłem, następnie rozsmarować na nim trochę masy mięsnej, na wierzchu ułożyć trochę szpinaku. Zrolować i ułożyć w tortownicy. Postępować tak z kolejnym płatem ciasta, aż do zużycia mięsa i szpinaku.
Następnie posmarować masłem i przykryć pogniecionym płatem ciasta. Całość posmarować masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.

Po tym czasie zdjąć wierzchni płat ciasta (troszkę będzie za bardzo zrumieniony) i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż całość ładnie się zrumieni.

Podałam z sałatką ze świeżego szpinaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz