poniedziałek, 25 stycznia 2016

Comber z jelenia z orzechami

  • comber z jelenia, około 600 g,
  • 100 g szynki dojrzewającej,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
  • 8 ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 60 g masła,
  • 40 g prażonych pestek dyni,
  • masło do smażenia,

Orzechy drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni.


Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć je w szynkę. 


Związać sznurkiem.


Obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Wbić w mięso termometr.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni.


Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło.


Podałam z puree z ziemniaków, sosem żurawinowym i dynią w zalewie octowej.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz