piątek, 8 stycznia 2016

Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi

Farsz (ok.50-60 szt.)
  • 300g kaszy gryczanej palonej,
  • 300g grzybów leśnych mieszanych suszonych,
  • tymianek świeży mały pęczek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule lub 6-8 szalotek,
  • 200g orzechów laskowych,
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany,
  • 50ml sosu sojowego Kikkoman,
  • pieprz,
  • kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie),
Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić. Ugotować grzyby, ale nie wylewać wywaru. Grzyby posiekać lub zmiksować na grzybowe pesto. Czosnek i szalotki posiekać i podsmażyć. Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę.


Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi. Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej.
Podawać skropione olejem lnianym .
Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować.


Takie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, orzechami laskowymi, tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów



zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco.
Oprócz pierogów ugotowaliśmy również


świąteczną zupę z orzechów włoskich
śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem


karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie


karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem
Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech do zgryzienia”.
Warsztaty odbyły się w grudniu, w okresie mikołakowym i w związku z tym zostały na nie zaproszone również dzieci, które pod okiem „śnieżynek” przygotowały pierniczki.... Świetny pomysł, godny naśladowania :)


Kikkoman. Sosy sojowe Kikkoman to produkty w pełni naturalne, powstające z niemodyfikowanej genetycznie soi. Ich produkcja przebiega zgodnie z tradycją: bez dodatków wspomagających zapach oraz smak. Powstają w wyniku naturalnej fermentacji soi, ziaren pszenicy, wody i soli z drożdżami. W odróżnieniu do chińskich sosów sojowych dostępnych na polskim rynku nie zawierają żadnych dodatków chemicznych. Produkty Kikkoman od ponad 300 lat dostępne są dla klientów z całego świata. W Polsce produkty Kikkoman dystrybuowane są przez Develey Sp. z o.o.

Tabasco- sos paprykowy stworzony w 1868 r. przez Edmunda McIlheny’ego na wyspie Avery Island (USA) niemal niczym nie różni się od sosu TABASCO®, który produkowany jest dziś dokładnie w tym samym miejscu. O podtrzymywanie tej tradycji dbają już od pięciu pokoleń członkowie rodziny McIlhenny oraz ich pracownicy.
Jak jest produkowany sos Tabasco?
Podstawowa receptura, proces wyrobu i naturalne składniki (w pełni dojrzałe czerwone papryczki tabasco, ocet wysokiej jakości i trochę soli pozyskiwanej na Avery Island) pozostają w zasadzie niezmienione.
Masa paprykowa (miażdżone papryki z dodatkiem soli) używana do sporządzenia sosu TABASCO® Original Red dojrzewa przez trzy lata w dębowych beczkach, zanim trafi do ostatecznej produkcji, jej barwa i aromat są osobiście sprawdzane przez członka rodziny McIlhenny. Następnie masa łączona jest z octem. Po czterech tygodniach sos jest gotowy do butelkowania.


Zdjęcia Kikkoman i Tabasco



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz