piątek, 22 stycznia 2016

Pierś kaczki z sosem mirabelkowym

  • 2 piersi kaczki,
  • 150 ml przetartych mirabelek z nalewki,
  • 2 pełne łyżki cukru,
  • 50 g masła,

Piersi umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa.
Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od wielkości piersi.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby „odpoczęły”.
Na patelni skarmelizować cukier, dodać przecier z mirabelek, zagotować aż cały karmel się rozpuści.
Następnie dodać zimne masło. Gotując mieszać aż całe masło się roztopi.
Podałam z puree z ziemniaków z selerem, karmelizowaną marchewką z anyżem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz