czwartek, 7 stycznia 2016

Risotto z drobiem, z perliczką

  • 250 ml ryżu,
  • masło,
  • 400 g mięsa z drobiu (u mnie perliczka),
  • 250 g cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 7 jagód jałowca,
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu,
  • 200 ml bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • Tabasco z zielonym pieprzem,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 żółtka,
  • 100 g tartego parmezanu
Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem i parmezanem.
Ale to nie takie risotto, to polskie risotto, takie jakie przygotowywano w Polsce, przynajmniej od początku XX wieku.
W takiej formie znane również w Polsce powojennej. To zapiekanka z gotowanego ryżu z różnymi dodatkami.
Ja też wychowałam się na takim, a jego włoską wersję ;) poznałam dość późno.


Ugotować ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 4 łyżkach masła ze szczyptą soli, posiekanym czosnkiem, rozgniecionym i posiekanym jałowcem, rozmarynem. Następnie dodać pokrojone niezbyt drobno mięso, wlać bulion i dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem i Tabasco.
Wymieszać z ryżem.
Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem.
Śmietanę wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Polać śmietaną ryż, posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż ser i śmietana się lekko zrumieni.
Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach.


Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny rosołu z perliczki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz