wtorek, 12 stycznia 2016

uda kurczaka kukurydzianego z tajskimi przyprawami

  • 6 udek kurczaka kukurydzianego,
  • 2 papryczki chili,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • 3 liście limonki,
  • 4 cm świeżego imbiru,
  • sok z limonki,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia
Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam).
Wszystko razem wymieszać w miseczce, razem z miodem, sokiem z limonki, skórką cytryny i 150 ml wody.
Uda kurczaka umyć, osuszyć.
W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron.
Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Podawać z ryżem i jogurtem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz