niedziela, 31 stycznia 2016

Udziec z sarny pieczony

  • Udziec sarny (u mnie około 700 g),
  • 100 g słoniny (u mnie solona),
  • 6 jagód jałowca,
  • 7 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • sól
Oczyścić mięso ze zbędnych błon i ewentualnych przyległości. Można zalać serwatką na noc, ale jeżeli mamy mięso z młodej sarny nie jest to konieczne.
Przyprawy zemleć.
Słoninę pokroić w słupki.
Mięso związać mocno sznurkiem nadając ładny kształt. Następnie ponacinać w głąb i naszpikować słoniną.
Mięso natrzeć przyprawami
Resztę słoniny pokroić w kostkę i wytopić z niej tłuszcz.
Obsmażyć mięso na wytopionym tłuszczu, ze wszystkich stron na rumiano.


Następnie przełożyć udziec do naczynia do zapiekania. Wlać tłuszcz ze smażenia. Wbić termometr w środek mięsa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
Piec aż mięso osiągnie temperaturę 66 stopni.
Wyjąć i odstawić na parę minut aby odpoczęło.


Można podawać na zimno lub ciepło.


Podałam z rydzami* smażonymi na maśle.

zastawa z                      


*rydze mrożone





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz