poniedziałek, 18 stycznia 2016

Zimowa surówka


Zimowa surówka z warzyw sezonowych, dostępnych w każdym warzywniaku, tuż „pod domem”. Do przygotowania w przysłowiowe 5 minut. Proporcje warzyw można oczywiście zmieniać według własnego smaku.

  • 150 g marchewki,
  • 60 g pietruszki,
  • 90 g selera,
  • 160 g jabłek,
  • 130 g ogórków kiszonych,
  • olej (u mnie rydzowy),
  • chrzan
Warzywa umyć, obrać ze skórki. Ogórków nie obierać. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne.
Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Skropić olejem. Delikatnie wymieszać.

Oprószyć świeżo startym chrzanem, lub wymieszać z chrzanem ze słoiczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz