środa, 9 marca 2016

Babka sernikowa



Można upiec sernik w zwykłej formie, na przykład okrągłej. Ja proponuje upiec w formie na babkę. Z podanej porcji ciasta upiekłam babkę w formie „z kominem” o średnicy 15 cm, oraz okrągły sernik o średnicy 18 cm.


Z podwójnej porcji ciasta można upiec okrągły sernik, w formie o średnicy 25 cm.
  • 500 g sera półtłustego,
  • 50 g miękkiego masła,
  • cukier waniliowy,
  • 190 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 30 g skórki pomarańczowej,
  • 30 g rodzynek,
  • 50 g mąki lub łyżka kaszy manny,
  • sól,
Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć na tarce (w robocie).
Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, następnie dodawać ser, tu już wystarczy dokładnie wymieszać ser z masą żółtkowo maślaną. Zbyt długie ucieranie spowoduje, że otrzymamy płynną masę, a tego nie chcemy.
Rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką, wysypać na masę serową, delikatnie wymieszać.
Białka ubić na niezbyt sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli (ma być w miarę sztywna, z miski odwróconej do góry dnem nie powinna wylecieć ;) ).
Do masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut.
Zależy od wielkości formy.
Babkę sernikową udekorowałam lukrem z cukru i soku z cytryny.
I nie przejmujmy się za bardzo, gdy sernik troszkę opadnie. Na wystawę go nie wysyłamy, a naprawdę liczy się smak. 


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz