czwartek, 3 marca 2016

Domowy makaron


  • 400 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 6-8 łyżek wody,
  • sól
Mąkę przesiać na stolnicę (blat...). Zrobić w niej zagłębienie, wbić jajka, dodać szczyptę soli i 4 łyżki wody.
Zacząć zagniatać ciasto, w razie potrzeby dodać jeszcze wodę.
Ciasto ma być twarde.
Podzielić je na 3 części.


Rozwałkować na 3 bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką.
Im cieńsze ciasto tym delikatniejszy makaron.
Placki odłożyć na ściereczkach do przeschnięcia.


Placki oprószyć lekko mąką, zwinąć w rulon i kroić w cienkie paski.
Rozrzucić kluski na blacie.


Gotować w lekko osolonej wodzie. Taki makaron gotuje się bardzo szybko.

Surowy można wysuszyć i schować do słoika. 




2 komentarze:

  1. Kiedyś często robiłam , nie ma to jak własny wyrób

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto, warto robić na zapas :) zrobić więcej, ususzyć i do słoika :)

      Usuń