poniedziałek, 7 marca 2016

Jaja nadziewane serem



Najczęściej spotykanym farszem jajek są grzyby - pieczarki, zielenina lub wątróbka.
Ostatnio przeglądając książkę Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku, natrafiłam na jajka nadziewane serem. Parmezanem i serem szwajcarskim.


Z takimi jajkami wcześniej się nie spotkałam i oczywiście musiałam od razu wypróbować przepis, gdyż brzmiał smacznie i przypuszczenia potwierdziły się, jajka wyszły naprawdę bardzo smaczne. 


Warto je przygotować i urozmaicić nimi standardowy zestaw jajek faszerowanych.
  • 8 jajek,
  • 40 g parmezanu,
  • 40 g sera żółtego,
  • 2 łyżki kremowej śmietanki,
  • 1 surowe żółtko,
  • szczypta papryki,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • masło do wysmarowania formy,

Sery zetrzeć na tarce o drobnych otworach. 2 łyżki startego parmezanu odłożyć.
Ugotowane na twardo jajka, obrać ze skorupek przeciąć wzdłuż na połowy.
Wyjąć żółtka.
Rozetrzeć. Dodać do nich sery, śmietanę. Wymieszać. Doprawić do smaku gałką, papryką i solą.
Wymieszać z surowym żółtkiem.
Napełnić połówki białek masą z żółtek. Spody białek lekko ściąć, aby równo stały i nie przewracały się.


Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć połówki jajek, posypać odłożonym parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.


czekoladowa kura od Master Martini 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz