poniedziałek, 7 marca 2016

Jaja nadziewane serem



Najczęściej spotykanym farszem jajek są grzyby - pieczarki, zielenina lub wątróbka.
Ostatnio przeglądając książkę Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku, natrafiłam na jajka nadziewane serem. Parmezanem i serem szwajcarskim.


Z takimi jajkami wcześniej się nie spotkałam i oczywiście musiałam od razu wypróbować przepis, gdyż brzmiał smacznie i przypuszczenia potwierdziły się, jajka wyszły naprawdę bardzo smaczne. 


Warto je przygotować i urozmaicić nimi standardowy zestaw jajek faszerowanych.

  • 8 jajek,
  • 40 g parmezanu,
  • 40 g sera żółtego,
  • 2 łyżki kremowej śmietanki,
  • 1 surowe żółtko,
  • szczypta papryki,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • masło do wysmarowania formy,


Sery zetrzeć na tarce o drobnych otworach. 2 łyżki startego parmezanu odłożyć.
Ugotowane na twardo jajka, obrać ze skorupek przeciąć wzdłuż na połowy.
Wyjąć żółtka.
Rozetrzeć. Dodać do nich sery, śmietanę. Wymieszać. Doprawić do smaku gałką, papryką i solą.
Wymieszać z surowym żółtkiem.
Napełnić połówki białek masą z żółtek. Spody białek lekko ściąć, aby równo stały i nie przewracały się.


Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć połówki jajek, posypać odłożonym parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.


czekoladowa kura od Master Martini 

1 komentarz: