wtorek, 22 marca 2016

Kluski bezglutenowe parzone , z mąki ryżowej

  • 380 g wody
  • 80 g masła,
  • 200 g mąki ryżowej
  • 4 jajka,
  • sól
Wodę zagotować z masłem, aż zacznie się pienić. Zdjąć garnek z ognia i wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu.
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować.
Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. W czasie gotowania zwiększą swoją objętość.


Podawać do zup, dań warzywnych, mięsnych.


Podałam z kaczką teriyaki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz