czwartek, 24 marca 2016

Majonez domowy


Majonez – gęsty sos z żółtek ucieranych z oliwą z dodatkiem soku cytrynowego lub octu winnego i musztardy.
Obowiązkowy dodatek do jajek na twardo, ale nie tylko....

  • 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone),
  • 250 ml oleju*,
  • musztarda**,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
Żółtka ubić trzepaczką ze szczyptą soli na pulchną masę, ubijając dodać 2 łyżki soku z cytryny (sok wlewamy powoli) i łyżkę musztardy, następnie wlewać olej „cienkim strumieniem - po kropelce”.
Gdyby w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej.
Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał.
Na koniec należy doprawić go solą, musztardą, cukrem.
Gdyby majonez się zważył (olej oddzielił się od żółtek) to jest jeszcze szansa na uratowanie go.
Należy miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać aż składniki sosu się połączą. Można dodać trochę soku cytrynowego lub jedno surowe żółtko. Sos powinien zrobić się znowu gładki.



* w majonezie bardzo ważna jest jakość oleju, który nadaje mu smak. Olej musi być dobrej jakości i nie powinien mieć za dużo goryczki. Ja użyłam olej rzepakowy tłoczony na zimno
** musztarda taka jaką lubimy, majonez ma nam smakować. Może być sarepska, dijon, ale i francuska z całymi ziarnami gorczycy będzie dobra
zastawa z 

2 komentarze: