czwartek, 17 marca 2016

Mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek bez pieczenia


  • masa:
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 180 g czekolady gorzkiej,
  • 80 g cukru,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 2 pełne łyżki masła,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,

  • orzechy:
  • 50 g migdałów,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g orzechów nerkowca,
  • 50 g orzechów pekan,
  • 10 łyżek cukru,

  • wafle tortowe*

Na patelni rozpuścić cukier (ma się rozpuścić i minimalnie zmienić kolor, na jasny bursztyn), wrzucić orzechy i smażyć mieszając, tak aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem.
Przełożyć orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawić do ostudzenia.
Ostudzone orzechy, zawinąć w ściereczkę i roztłuc tłuczkiem.
Oddzielnie odłożyć orzechy drobniej stłuczone, oddzielnie grubiej. Tych grubych powinno być około 1/3 całości.


Masa:
Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Odstawić do ostudzenia.
Masę podzielić na 5 części.
Blat (wafel) posmarować 1/5 masy, posypać 1/2 drobniej rozbitych orzechów. Drugi blat posmarować 1/5 masy i położyć masą do dołu na waflu z orzechami. Docisnąć.
Posmarować wierzch wafla 1/5 masy, posypać resztą drobniej rozbitych orzechów.
Trzeci wafel posmarować 1/5 masy i położyć masą do dołu, na waflu z orzechami. Docisnąć.
Posmarować wierzch ostatnią częścią masy i posypać grubiej tłuczonymi orzechami.
Na wierzchu delikatnie położyć deskę (na przykład do krojenia chleba) i obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny.


 *u mnie 3 blaty o wymiarach 13 x 26 cm



 zastawa z 


czekoladowa kura od Master Martini 


4 komentarze:

  1. Wieki całe już nie jadłam takich wafli... Mazurek z pewnością był wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja sobie właśnie o nich przypomniałam :) nie ukrywam, że wyszedł wyborny :) jeszcze jest ;) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Prościutkie ale na bank pyszne! Takie smaki to ja lubię :)
    Czuć święta!

    OdpowiedzUsuń
  3. to prawda, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) a potem ile radości :)

    OdpowiedzUsuń