piątek, 11 marca 2016

Mazurek migdałowy makaronikowy

  • 250 g obranych migdałów,
  • 250 g cukru pudru,
  • 6 białek,
  • wanilia,
  • opłatki*,
  • do lukrowania:
  • 250 g cukru pudru,
  • 5 łyżek rumu,
  • 70 ml soku z cytryny,
  • woda,
Utarte lub starte migdały utrzeć z cukrem, dodać miąższ wanilii i ciągle ucierając wlewać powoli 3 białka.
Powinniśmy otrzymać masę, którą można by smarować nożem.
Ubić pozostałe 3 białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą migdałową.
Masę nałożyć na opłatki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 40 minut.
Lukier:
Cukier utrzeć z rumem i sokiem z cytryny. Ucierać, aż będzie gładki i lśniący. W razie potrzeby dodać trochę wody, ale ostrożnie. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, ale powinno się nim łatwo smarować.
Jeszcze ciepłe mazurki posmarować lukrem i udekorować.


*opłatki – ja użyłam śląskie oblaty, można również użyć andruty kaliskie. Według mnie wafle tortowe nie są dobre, gdyż są za grube i mogą zabić smak mazurka. Jeżeli masę rozsmarujemy na papierze do pieczenia, otrzymamy mazurek bezglutenowy.


czekoladowa kura od Master Martini 
 zastawa z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz