sobota, 26 marca 2016

Mazurek orzechowy



Mazurki są to polskie przysmaki. Piecze się je w formie cienkich placków i przybiera mazurkami wielkanocne stoły do święcenia.(...) Sztuką jest zdjąć duży cienki mazurek z blachy by go nie pokruszyć...”


Tak o mazurkach pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku.
Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy.



  • Ciasto:
  • 250 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 120 g mąki pszennej,
  • pianka:
  • 3 białka,
  • 90 g cukru pudru,
  • 14 połówek orzechów*,
Orzechy zemleć.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać aż otrzymamy jednolitą, pulchną masę. Wymieszać z mąką i orzechami.
Masę rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość 0,7 cm. (W oryginalnym przepisie, masę orzechową należy rozsmarować na opłatku, ja masę rozsmarowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia).
Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem. Rozsmarować na cieście.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 70 – 80 minut. 


* ja użyłam więcej połówek i zamiast orzechów włoskich wzięłam orzechy pekan



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz