niedziela, 13 marca 2016

Sałatka z białej kiełbasy z jajkami

  • 15 jajek przepiórczych* ugotowanych na twardo,
  • 250 g cienkiej białej kiełbasy**,
  • 250 g małych pieczarek,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 – 3 szalotki,
  • świeżo stary chrzan
  • masło do smażenia.
Jajka obrać. Część pokroić wzdłuż na pół, część zostawić w całości.
Pomidorki umyć. Część pokroić w poprzek na pół, część zostawić w całości.
Szalotki obrać, pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki.
Pieczarki oczyścić.
Kiełbasę usmażyć na maśle.
Pieczarki w całości usmażyć na maśle.
Na maśle ze smażenia kiełbasy podsmażyć pomidory (całe i pokrojone).
Kiełbasę pokroić na kawałki długości około 3 cm (jeżeli mamy normalnej grubości kiełbasę pokroić w plasterki).
Na półmisku ułożyć kawałki kiełbasy, pieczarki, jajka, pomidorki, krążki szalotki. Oprószyć świeżo startym chrzanem.
Posypałam kiełkami pora.


*zamiast przepiórczych mogą być jajka od kur: 1 jajko kurze to 3 jajka przepiórcze,

** można użyć normalna białą kiełbasę – zamiast kroić w kawałki należy pokroić ją w plasterki



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz