wtorek, 15 marca 2016

Sałatka z buraków z gruszką

  • 2 buraki,
  • 2 twarde gruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść prażonych pestek dyni,

  • sos:
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu),
  • 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • kolendra,
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić do ostygnięcia.
Obrać pokroić w cienkie plasterki.
Gruszki umyć, pokroić w cienkie plasterki, w poprzek gruszki. Skropić sokiem z cytryny.
Do miseczki włożyć musztardę, miód, ocet i resztę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej.
Na talerzu ułożyć plasterki buraka i gruszki.

Polać sosem. Posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami i listkami kolendry.


  zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz