wtorek, 8 marca 2016

Skrei pieczony z sałatką z kopru włoskiego



Skrei to norweski dorsz z Morza Arktycznego. Dostępny tylko od stycznia do kwietnia.
Skrei to po norwesku „wędrowiec”. Dorsz dorasta za kołem podbiegunowym, gdy osiągnie wiek 5 lat wyrusza w długą, ponad 600 kilometrową drogę do archipelagu Lofoty - archipelag na Morzu Norweskim u północno - zachodnich wybrzeży Norwegii.
Skrei dzięki tej podróży ma wspaniałą formę fizyczną, mięso jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze, gdyż w trakcie wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia.


  • 500 g dorsza skrei w płacie,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 kopru włoskiego,
  • sól,
  • oliwa,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • oliwa
  • 1 łyżka octu winnego (u mnie ocet z kwiatów czarnego bzu),
Z 1/2 pomarańczy wycisnąć sok, pozostałą 1/2 pomarańczy pokroić w plasterki.
Z drugiej pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki).
Koper włoski pokroić w cienkie plasterki, zostawić zewnętrzny liść.
Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Odstawić.Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć pokrojony w plasterki wierzchni liść kopru włoskiego, na nim ułożyć plasterki pomarańczy. Ułożyć dorsza, skropić oliwą, oprószyć solą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Najlepiej sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, że ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec.
Koper włoski w soku pomarańczowym doprawić do smaku solą, miodem i octem. Do sałatki dodać filety z pomarańczy.
Na upieczonej rybie ułożyć sałatkę z kopru włoskiego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz