niedziela, 3 lipca 2016

Kaczka z pomidorami


  • 1 kaczka,
  • 2 cebule,
  • 150 g masła,
  • 6 pomidorów,
  • 1 kieliszek wina (200 ml białego wytrawnego wina),
  • sól,
  • pieprz,
Już za niedługo zacznie się sezon na pomidory z „pola”, dojrzewające w słońcu, któremu zawdzięczają smak i aromat. Może warto sięgnąć po bardzo prosty i smaczny przepis na kaczkę z pomidorami. Przepis pochodzi z książki „Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową, z 1935 roku. Wówczas kaczka często gościła na stołach, warto spróbować przepis z tamtych lat.


Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami i opalając nad ogniem.
Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam.
Cebule pokroić w plasterki.
Kaczkę obrumienić na maśle z cebulą. Dodać pomidory pokrojone na części (szóstki, ósemki), wlać wino, 100 ml wody. Dodać sól i pieprz, dusić do miękkości. Wyjąć uduszoną kaczkę, podzielić na porcje i trzymać w cieple. Sos przecedzić, przetrzeć przez sito.
Podawać z ryżem lub makaronem. Ja podałam z makaronem.




2 komentarze:

  1. Mój narzeczony uwielbia kaczke, ale ja niestety nie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może trzeba znaleźć swój ulubiony przepis... ? kaczka ma tyle różnych smaków... serdecznie pozdrawiam

      Usuń