środa, 22 czerwca 2016

Chruścik z truskawkami – omlet z truskawkami

  • chruściki:
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • mleko (około 50-70 ml),
  • olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),

  • 1 kg truskawek,

  • 300 ml śmietany 30%,
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru
Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić według uznania.
Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Na patelni z wysokim rantem rozgrzać tłuszcz.
Lać do niego ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka cukierniczego) „sznureczkiem” poruszając lejkiem spiralnie. Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka.
Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę.
Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym.
Śmietanę ubić z cukrem.

Chruścik ułożyć na talerzu, ułożyć na nim truskawki i przybrać śmietaną.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz