wtorek, 28 czerwca 2016

Pierogi z tartymi ziemniakami i bryndzą



  • 150 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule (ok. 180 g pokrojonej),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 800 g ziemniaków (u mnie młode, odmiana mączysta),
  • 300 - 350 g bryndzy,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • tłuszcz (smalec, tłuszcz gęsi),
  • ciasto:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka do kawy soli,
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ziemniaki umyć (ewentualnie oskrobać, obrać), zetrzeć na średniej tarce. Odcisnąć sok – najlepiej włożyć starte kartofle do woreczka lnianego i wyciskać. Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana, wymieszać ją z odciśniętymi ziemniakami.
Boczek pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekać.
Na patelnię włożyć boczek chwilę przesmażyć, dodać cebulę i czosnek, dusić do miękkości. Włożyć 2-3 łyżki tłuszczu, dodać ziemniaki i dusić mieszając, aż ziemniaki będą ugotowane.
Dodać bryndzę i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć.

Podawać z wody lub podsmażone.


zastawa z 


2 komentarze: