poniedziałek, 13 czerwca 2016

Królik w śmietanie



Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem. Na nim ułożyć pokrojone warzywa.
Skoki królika podsmażyć na rumiano na maśle. Przełożyć do warzyw. Zalać bulionem, dodać przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę.
Po tym czasie wlać śmietanę rozbełtaną z dwiema łyżkami gorącej wody. Doprawić solą.
Piec dalej 20-30 minut pod przykryciem.
Podałam ze szpinakiem i karmelizowaną na miodzie marchewką.




  • 6 skoków z królika,
  • 5 – 6 łyżek masła,
  • 500 g ziemniaków,
  • duży pęczek młodej włoszczyzny,
  • 500 ml bulionu z drobiu lub cielęcego,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 500 ml śmietany 18%,

 zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz