wtorek, 7 czerwca 2016

Młode ziemniaki pieczone


  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • 100 g masła,
  • sól
Koperek posiekać, zostawiając grubsze łodygi.
Ziemniaki porządnie umyć lub oskrobać (ja preferuję małe ziemniaczki i tylko umyte). Wymieszać z koperkiem i solą. Około 1 łyżeczka soli.
Dno naczynia do zapiekania posmarować 1/3 masła. Rozłożyć połowę łodyg. Na nich ułożyć połowę ziemniaków, 1/3 masła. Wyłożyć resztę ziemniaków, na nich ułożyć resztę masła i przykryć pozostałymi łodyżkami koperku. 
Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (aż ziemniaki będą miękkie). 


zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz