wtorek, 21 czerwca 2016

Młode ziemniaki z warzywami strączkowymi

  • 600 g młodych ziemniaków,
  • 100 g świeżo łuskanego groszku (z ok. 300 g w strąkach),
  • 50 g młodego groszku cukrowego w strączkach,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 200 g bobu łuskanego,
  • 200 g młodego bobu w strączkach*,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • papryczka chili,
  • 1 dymka (cebula ze szczypiorem),
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło lub olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,


Ziemniaki dokładnie umyć (można oskrobać, obrać, jak kto lubi).
Ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Fasolkę umyć, obciąć końce i pozbyć się łyka, przekroić na skos każdą na pół. Ugotować al dente w osolonej i ocukrzonej wodzie. Odcedzić.
Bób łuskany wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Ugotować al dente.
Strączki bobu umyć, pokroić w ukośne cienkie (ok 3 mm grubości) plasterki, ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Groszek w strączkach umyć, obrać, pokroić w poprzek w cienkie paski.
Cebulkę dymkę pokroić w piórka, szczypior pokroić w paski grubości około 3-4 mm.
Chili pokroić w cienkie plasterki.
Czosnek posiekać.
Boczek pokroić w plasterki a następnie w zapałki.
Boczek podsmażyć na rumiano, przełożyć do miski.
Na patelnię dodać 3 – 4 łyżki tłuszczu, podsmażyć dymkę, czosnek i chili. Dodać groszek łuskany, chwilę przesmażyć.
Następnie dodać odcedzone ziemniaki, bób łuskany i w strąkach, fasolkę oraz boczek. Razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Przed podaniem posypać pokrojonym groszkiem w strączkach.


W tle maki – kwiaty z bibuły wykonane przez Panią Małgorzatę Pepłowską z Ruchny koło Węgrowa.
Małgorzata Pepłowska jest jedną z najbardziej znanych twórczyń ludowych Podlasia (na Mazowszu). Artystka tworzy w zakresie kilku tradycyjnych dyscyplin: tkactwa dywanów dwuosnowowych, wycinankarstwa z opłatka, wytwarzania rekwizytów obrzędowych (palm wielkanocnych) oraz wykonywania kwiatów z bibuły.



*jeżeli nie mamy bobu w strąkach można użyć bób łuskany




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz