wtorek, 14 czerwca 2016

Pstrąg po bieszczadzku z grilla


  • 1 pstrąg,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego solonego w oliwie (lub świeży czosnek niedźwiedzi),
  • oliwa,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • garść zrębków bukowych
Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć.
Czosnek niedźwiedzi wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Włożyć do środka ryby, spiąć wykałaczkami.
Rybę skropić oliwą.


Ułożyć rybę na rozgrzanym grillu (w moim przypadku na aluminiowym ruszcie COBB z teflonu, jeżeli mamy inny grill na tacce aluminiowej). Grillować pod przykryciem około 10 minut, następnie rybę odwrócić na drugą stronę, a do węgli dorzucić garść zrębków bukowych. 


Grillować kolejne 10 minut pod przykryciem.


Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.


Przed podaniem oprószyć solą.



Użyłam grilla turystycznego COBB.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz