czwartek, 2 czerwca 2016

Tuńczyk w pieprzu


  • ładny kawałek tuńczyka (około 800 g),
  • 2 łyżki pieprzu kolorowego grubo mielonego,
  • 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1,5 łyżki masła
  • sos:
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 120 jeżyn,
  • miód,
Wymieszać sól z pieprzem, oprószyć mieszanką przypraw tuńczyka ze wszystkich stron, odstawić na godzinę.


Do garnka wlać wino i gotować, aż wygotuje się połowa objętości płynu.
Wrzucić jeżyny i gotować 5 minut. Doprawić do smaku miodem i ewentualnie cukrem.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem.


Smażyć tuńczyka ze wszystkich stron, po około 1,5 minuty.
Tuńczyka zdjąć i na chwilę odłożyć. Kroić w plastry grubości około 0,5 cm lub cieniej.
Tuńczyka ułożyć na talerzu, oprószyć solą, podawać z sosem.
Podałam z sałatką ze szparagów, sałaty i rzodkiewek, w sosie z octu i syropu z kwiatów czarnego bzu.


zastawa z 




2 komentarze:

  1. Ooooo, uwielbiam tuńczyka a ten przepis brzmi niebiańsko. Mam jednak pewne obawy co do jedzenia na wpół surowej ryby. Robić, nie robić. Jeść, nie jeść...
    I teraz umrę z głodu przy talerzu z Twoim wspaniałym tuńczykiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tuńczyk jak najbardziej może być spożywany na surowo, nie trzeba mieć żadnych obaw. Ważne, aby ryba była świeża :) Zdecydowanie polecam tuńczyka :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń