poniedziałek, 6 czerwca 2016

Udziec jagnięcy pieczony w niskiej temperaturze

  • udziec jagnięcy – około 1,4 kg,
  • 1 cytryna kiszona,
  • 3 młode cebulki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść gałązek mięty,
  • garść gałązek tymianku,
  • sól,
  • 100 ml oliwy,
  • 1/2 ostrej papryczki,

Cytrynę i cebule pokroić na ósemki. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Papryczkę posiekać.
Udziec oprószyć solą.


Zioła i przyprawy podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć dno naczynia. Na ziołach ułożyć udziec, obłożyć resztą ziół i przypraw. Polać oliwą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
Piec około 5 godzin.


Podawać z jogurtem.


zastawa z 




3 komentarze:

  1. Fantastyczne danie, żadna restauracja by się nie powstydziła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuje za miłe słowa :) serdecznie pozdrawiam

      Usuń
    2. Co dziwne, to tylko najlepsze restauracje stać takie danie.
      Oczywiście udziec jagnięcy nie jest tani, ale smak niewyobrażalny.
      Polecam :)

      Usuń