poniedziałek, 25 lipca 2016

Czekoladowe naleśniki z serem i borówkami


  • ciasto:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • 500 – 600 ml mleka,
  • 4 łyżki stopionego masła,
  • 2-3 pełne łyżki kakao,
  • farsz:
  • 4 żółtka,
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 500 g sera białego twarogowego,
  • esencja waniliowa
  • miód (u mnie jaworowy) lub syrop klonowy,

Przepis na naleśniki czekoladowe:
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Dodać kakao do smaku. Dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka.
Czekoladowe ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny.
Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić :) . Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.
Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć.
Na naleśnikach układać porcję sera, trochę borówek, składać w „chusteczkę” – na pół i jeszcze raz na pół.
Polać miodem, posypać borówkami.
Takie naleśniki można podać na śniadanie, podwieczorek, kolację...
Naleśniki z serem i borówkami można przygotować używając zwykłe ciasto na naleśniki.



zastawa z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz