wtorek, 19 lipca 2016

Deser malinowo agrestowy


  • spód ciastka:
  • 65 g orzechów laskowych,
  • 50 g cukru,
  • 20 ml wody,
  • 50 g czekolady deserowej,
  • 50 g płatków kukurydzianych,

  • krem malinowy:
  • 500 g malin,
  • gałązka tymianku,
  • 15 g żelatyny,
  • 200 ml śmietany 30%,

  • krem agrestowy:
  • 500 g agrestu,
  • kilka listów mięty,
  • 15 g żelatyny,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • cukier lub miód,

  • owoce do przybrania

Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie). 
Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy. Gotować cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor (najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na nich karmelizować).
Wyłożyć orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do ostygnięcia.
Orzechy zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (rozdrobniona czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrząca wodą).
Wymieszać czekoladę z masą orzechową a następnie płatkami kukurydzianymi.
Dno form (u mnie 7 form o średnicy 7,5 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do form, równomiernie rozłożyć na dnie i lekko ubić. Wstawić do lodówki.


Maliny włożyć do garnka, dodać tymianek, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Przetrzeć przez sito.
Powinniśmy otrzymać 500 ml przecieru, jeżeli jest za mało, należy dolać wodę i zagotować.
Jeżeli jest więcej, należy odparować przez gotowanie.
Doprawić do smaku cukrem lub miodem.
W gorącym przecierze rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia, ale nie zastygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywną masę
Do śmietany dodać maliny z żelatyną – najpierw do śmietany dodać trochę malin, wymieszać, następnie wlać pozostałe przetarte maliny do śmietany, lekko ubijając.
Masę wlać do foremek, wstawić na 15 minut do lodówki.

Agrest włożyć do garnka, dodać miętę, zalać niewielką ilością wody i ugotować. Przetrzeć przez sito.
Powinniśmy otrzymać 500 ml przecieru, jeżeli jest za mało, należy dolać wodę i zagotować.
Jeżeli jest więcej, należy odparować przez gotowanie.
Doprawić do smaku cukrem lub miodem.
W gorącym przecierze rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia, ale nie zastygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywną masę
Do śmietany dodać agrest z żelatyną – najpierw do śmietany dodać trochę agrestu, wymieszać, następnie wlać pozostały przecier agrestowy do śmietany, lekko ubijając.
Masę wlać na masę malinową, wstawić na 15 minut do lodówki.
Przybrać owocami.
Odstawić do lodówki do zastygnięcia.


zastawa z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz