czwartek, 21 lipca 2016

Deser z kremem z serka mascarpone i czarną porzeczką


  • krem:
  • 3 żółtka- jajka przed rozbiciem sparzone,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 60 gram cukru,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 500 g czarnej porzeczki,

  • spód orzechowo-czekoladowy:
  • 90 g orzechów laskowych,
  • 75 g cukru,
  • 20 ml wody,
  • 60 g czekolady deserowej,
  • 50 g płatków kukurydzianych,
  • cukier,
  • 4 g żelatyny,
Lato to czas na ciasta z sezonowymi owocami. To bardziej deser mascarpone niż ciasto, ale spokojnie może zastąpić ciasto :)



Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Gorące orzechy wysypać na ściereczkę i oczyścić je ze skórki (zawijam orzechy w ściereczkę i pocieram je o siebie).
Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy.


Gotować cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor (najpierw orzechy będą gotować się w syropie, następnie zrobią się suche, obtoczone cukrem, aż w końcu cukier zacznie się na nich karmelizować).
Wyłożyć orzechy na blat wyłożony papierem do pieczenia, odstawić do ostygnięcia.
Orzechy zmiksować na gładką, prawie płynną masę. Odstawić do ostudzenia.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (rozdrobnioną czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrząca wodą).
Wymieszać czekoladę z masą orzechową a następnie z płatkami kukurydzianymi.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy, równomiernie rozłożyć na dnie i lekko ubić. Wstawić do lodówki.
400 g porzeczek ogolić (odciąć końce z obu stron).
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Śmietanę ubić. Połączyć śmietanę z żółtkami i serkiem i delikatnie, dokładnie wymieszać.
Porzeczkę delikatnie wymieszać z kremem – należy uważać aby nie rozgnieść jagód i nie zabarwić kremu.
Na spód orzechowo - czekoladowy wyłożyć krem. Wstawić do lodówki na pół godziny.
100 g porzeczek wsypać do garnka, wlać 100 ml wody, zagotować. Porzeczki przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 150 ml przecieru, jeżeli jest go mniej dolać wodę, jeżeli więcej odparować. Doprawić do smaku cukrem.
W gorącym przecierze rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostudzenia, ale nie zastygnięcia.


Wierzch deseru „pomalować” porzeczkami z żelatyną.
Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Deser nie powinien zbyt długo stać.


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz