niedziela, 17 lipca 2016

Omlet z borówkami

  • 6 jajek,
  • 40 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 300 g borówek,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • masło do smażenia,
  • miód (u mnie lawendowy),
Połowę borówek wymieszać z cukrem.
Z tej ilości składników wychodzą 2 omlety, lub 3 mniejsze omleciki ;)
Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Następnie dalej ubijając dodać żółtka, a następnie mąkę.
Na patelni (taka, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło, wrzucić część borówek z cukrem (zależy na ile porcji podzielimy ciasto), wylać na nie część ciasta i smażyć 2 – 2,5 minuty. Następnie patelnię z omletem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Śmietanę ubić.


Omleta zdjąć z patelni, odwracając go spodem na wierzch (owoce mają być na wierzchu).

Na wierzchu położyć śmietanę, polać miodem lub posypać cukrem. Posypać borówkami. 


zastawa z 



Taki omlet jest idealny na śniadanie, lunch, podwieczorek lub obiad, u mnie w upalne dni pojawiają się omlety z różnymi owocami.

Zamiast borówek można użyć jagody, czarne porzeczki, maliny...

2 komentarze: