wtorek, 5 lipca 2016

Spaghetti z bobem


  • 300 g bobu,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 -2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz (u mnie masło),
  • parmezan do posypania,
  • spaghetti (około 400 g suchego makaronu),
  • woda z gotowania makaronu
Bób łuskany wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu. Ugotować al dente. Obrać ze skórki.
Cebule pokroić w półplasterki.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać cebulę. Przesmażyć, lekko poddusić. W razie potrzeby dodać tłuszcz (teraz boczek bywa na ogół chudy i trzeba dodać inny tłuszcz).
Zmielić bób razem z boczkiem z cebulą.
Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Zmielony bób z boczkiem podsmażyć na maśle, dodać 200 ml wody z gotowania makaronu, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać spaghetti, dokładnie wymieszać.

Podawać posypane parmezanem.


 zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz