poniedziałek, 4 lipca 2016

Tiramisu malinowe




  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 200 gram biszkoptów do tiramisu,
  • zielona herbata,
  • syrop lub likier truskawkowy,
  • maliny.



Tiramisu - włoski deser, znany chyba w całym świecie. Przedstawiam, moją wariację, na temat tego deseru.
Zaparzyć herbatę, odstawić do ostygnięcia. Dolać syrop lub likier do smaku.
Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru.
Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 4 łyżkami cukru. Gdy będą utarte na kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną.


Biszkopty, ocukrzoną stroną, maczać w herbacie i układać w foremce (ja używam prostokątnej 30x25 cm) jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć ½ masy i rozsmarować. Można ułożyć na niej maliny i lekko je docisnąć.
Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów, krem i na wierzchu ułożyć maliny.
Najlepsze jest następnego dnia.
Nie lubię rozmoczonego tiramisu i dlatego nie rozmaczam biszkoptów, nie zanurzam ich całych w herbacie. 



Tiramisu można również podać w postaci torcika :)


10 komentarzy: