środa, 6 lipca 2016

Zielone ciasto z jagodami

  • ciasto:
  • 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony),
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 50 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki pszennej typu 450,
  • ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

  • do nasączenia:
  • 30 ml mocnej herbaty,
  • 10 ml rumu,
  • 5 ml soku z cytryny,
  • szczypta cukru
  • krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 11 g żelatyny,
  • 50 ml gorącej wody,
  • 400 g jagód*
Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Odcedzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do śmietany dodać żelatynę – najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę ubitej śmietany, wymieszać, następnie dodać żelatynę do reszty śmietany, lekko ubijając.
1/5 owoców odłożyć, resztę wymieszać ze śmietaną.
Herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem.
Biszkopt równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy (ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu), nasączyć biszkopt (nie przesadzić z ilością płynu – biszkopt ma być lekko wilgotny a nie ociekający wodą ;) ). Następnie wyłożyć krem. Na wierzchu ułożyć jagody, można dodać trochę innych owoców. Ja dodałam czerwone porzeczki.


* mogą być jagody, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki....





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz