poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Napój żniwiarzy na Ziemi Dobrzyńskiej - część I



  • 400 g mleka zsiadłego,
  • 200 ml maślanki,
  • 150 ml sosu z ogórków kiszonych,
  • koperek lub szczypiorek,
Koperek lub szczypiorek posiekać.
Zsiadłe mleko, maślankę, sos z ogórków wymieszać. Dodać szczypiorek.
Wymieszać.


Jest to tylko orientacyjny przepis. Każdy powinien przygotować napój według własnego smaku. Jeżeli wolimy maślankę dajemy więcej maślanki, jeżeli wolimy zsiadłe mleko to dajemy więcej zsiadłego mleka. No i sos z ogórków kiszonych może być różny.
Podobno taki napój, spożywali żniwiarze na Ziemi Dobrzyńskiej.
Pierwszy raz z nim, a raczej z nazwą spotkałam się podczas wizyty na Ziemi Dobrzyńskiej, na zaproszenie Stowarzyszenia Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych TŁOK, w ramach projektu „Poznaj Smak Doliny Wisły – Niech Cię Zakole” (inicjatywa ludzi, którzy chcieliby pokazać Światu to co robią, swoje wyroby, usługi i miejsca godne odwiedzenia. Szlak Tradycji i Smaku to produkty tradycyjne, gospodarstwa agroturystyczne, ciekawe miejsca, zabytki przyrody i architektury oraz lokalne imprezy. Każdy z naszych członków ma coś ciekawego do zaoferowania. Jeden robi znakomite powidła, drugi rzeźbi świątki i anioły, trzeci prowadzi rodzinne gospodarstwo agroturystyczne, kolejny karczmę).
Podczas wizyty, pierwszego dnia odwiedziliśmy: 


Uzdrowisko Wieniec Zdrój - jedno z najstarszych i najpiękniej położonych uzdrowisk na Kujawach. Kuracjuszy gości już od 1923 roku. 6 km od Włocławka, 10 km od autostrady A1. W otoczeniu wyjątkowego mikroklimatu ponad stuletnich lasów sosnowych, z życiodajnymi wodami: siarkowymi, mineralnymi z zawartością selenu oraz borowiny z własnych złóż istnieje idealne miejsce do kuracji i wypoczynku. 


Właściwości lecznicze wód zostały potwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia i Państwowy Zakład Higieny. Odwiedziliśmy Pensjonat Jutrzenka Medical SPA.


Skansen w Kłóbce - „ze względu na swoje położenie wśród pagórków, lasów i jezior Kłóbka nazywana jest „Perłą Kujaw”. W tym urokliwym krajobrazie ulokowany jest park etnograficzny z kilkunastoma obiektami architektury wiejskiej, z których najstarsze pochodzą z XVIII wieku”. 


Zwiedzaliśmy zagrody wiejskie, wiatrak „koźlak”, olejarnię, szkołę, karczmę.


Wizyta w Pałacyku w Gozdawie – odrestaurowany pałacyk Hipolita Aleksandrowicza, wybudowany w latach 1926 – 1928. Gościła nas właścicielka Pani Anita Wituska. 


Czas umilał zespół ludowy , a pyszne pierogi przygotowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Koniczynka z Łochocina.


Rejs katamaranem po zalewie Włocławskim, z mariny Zarzewie w


kierunku zapory, gdzie za sprawą mnogości wielkich kormoranów i tłustych mew, poczuliśmy się jak w filmie Alfreda Hitchcocka „Ptaki”.


Zalew Włocławski powstał w 1970 roku, w wyniku spiętrzenia wód na zaporze wodnej we Włocławku.


Nocleg w odrestaurowanym XIX wiecznym spichlerzu dworskim w Dyblewie (został wpisany do rejestru zabytków w 1987 roku). 


Od niedawna można zanocować w prosto, a zarazem elegancko urządzonych pokojach. Właścicielem spichlerza jest Marek Jefremienko.

O tym gdzie piłam napój żniwiarzy, co jadłam na kolację, śniadanie... i nie tylko już za chwilę...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz