środa, 17 sierpnia 2016

Pierogi z jagodami / borówkami z serem



Pierogi z jagodami lub borówkami... kto ich nie lubi...
ciasto na pierogi z żółtkami:
300 g mąki pszennej „00”,
5 żółtek,
20 ml oleju rzepakowego,
1 łyżeczka od kawy soli,
ciepła woda – około 70 ml,
nadzienie:
400 jagód/ borówek
2 łyżki cukru trzcinowego,
150 g twarogu półtłustego,

Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z jagodami i cukrem.
Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinak koła – na przykład szklanką.
Na środku układać trochę nadzienia, zlepić pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od zagotowania.


Podawać ze śmietaną.



Można podać na ciepło lub na zimo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz