środa, 17 sierpnia 2016

Pierogi z jagodami / borówkami z serem


Pierogi z jagodami lub borówkami... kto ich nie lubi...

  • ciasto na pierogi z żółtkami:
  • 300 g mąki pszennej „00”,
  • 5 żółtek,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka od kawy soli,
  • ciepła woda – około 70 ml,
  • nadzienie:
  • 400 jagód/ borówek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 150 g twarogu półtłustego,
Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z jagodami i cukrem.
Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinak koła – na przykład szklanką.
Na środku układać trochę nadzienia, zlepić pierogi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od zagotowania.




Podawać ze śmietaną.



Można podać na ciepło lub na zimo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz