czwartek, 23 maja 2019

Pierogi ze szpinakiem i białym serem


Pierogi ze szpinakiem i białym serem - można przygotować ze świeżego lub mrożonego szpinaku.

  • Ciasto:
  • 400 g mąki,
  • gorąca woda,
  • sól,
  • farsz:
  • 400 g szpinaku mrożonego lub 800 g świeżego,
  • 300 g sera białego półtłustego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 3 łyżki masła,
  • gałka muszkatołowa,

Świeży szpinak: porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł.
Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Mrożony szpinak: ułożyć na sitku i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Lekko odcisnąć, aby pozbyć się jak najwięcej wody. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Farsz: ostudzony szpinak wymieszać z rozdrobnionym serem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ciasto wałkować, w miarę cienko, ale bez przesady.


Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.


talerz z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz