piątek, 24 maja 2019

Tarta z rabarbarem i orzechami laskowymi


  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • nadzienie:
  • 350 g rabarbaru,
  • 2 białka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 140 g orzechów laskowych,
  • 1 łyżka soku cytrynowego,
  • szczypta soli,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy,
Mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty (26 cm średnicy) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut .


Rabarbar obrać i pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm.
Orzechy zetrzeć, zmiksować lub drobno posiekać.
Wymieszać rabarbar ze 100 g orzechów.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż otrzymamy gęstą, lśniącą masę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.


Dodać pianę do rabarbaru, dokładnie ale delikatnie wymieszać.


Podpieczone ciasto wysypać pozostałymi orzechami. 


Na nie wyłożyć rabarbar.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.


zastawa z



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza