czwartek, 30 maja 2019

Makaron ze szparagami – tagliatelle ze szparagami



Tagliatelle ze szparagami - pyszne danie na szybko, proporcje dla jednej osoby.

  • 100 – 120 g suchego makaronu tagliatelle (lub podobnego),
  • 3 szparagi białe,
  • 3 szparagi zielone*,
  • sól,
  • cukier,
  • ser twardy do posypania dania,
  • 1 – 2 łyżki masła,

Szparagi umyć, odłamać końcówki. Białe obrać.


Szparagi pokroić w podłużne cienkie plastry/paski – tagliatelle.
2 - 3 plastry zielonych szparagów zwinąć w ruloniki i włożyć do naczynia z zimną wodą. Naczynie powinno być wąskie, takie aby rulony się nie rozwijały.
Makaron wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody.


Makaron gotuję w stosunkowo małej ilości wody, aby stracić jak najmniej smaku szparagów (żeby nie rozwodnić smaku). 
Gdy zostaną dwie minuty do końca czasu gotowania wrzucić białe szparagi i wymieszać z makaronem. Za minutę dodać zielone.
Ugotowany makaron ze szparagami przełożyć na patelnię, dodać masło i wlać 2 – 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Gotować do czasu aż masło się rozpuści i sos zgęstnieje.


Przełożyć makaron na talerz, ułożyć na nim wyjęte z wody ruloniki z zielonych szparagów. Posypać startym serem.
Można podać z jajkiem w koszulce.


*Danie można przygotować z jednego rodzaju szparagów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz