wtorek, 21 maja 2019

Kluski jaglane ze szpinakiem





  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 600 ml wody,
  • 300 g oczyszczonego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • masło,
  • 2 białka,
Szpinak porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł.
Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić 2 łyżki masła, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Odsączyć, sosu powstałego podczas duszenia szpinaku nie wylewać. Dodamy do gotowania kaszy.
Szpinak posiekać.
Kaszę umyć w zimnej wodzie.
Przelać wrzątkiem.
Zalać wodą.
Wlać sos z duszenia szpinaku, lekko osolić i dodać łyżkę masła.
Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do wygotowania płynu, aż kasza będzie miękka. Pilnujmy, aby się nie przypaliła.
Ugotowaną kaszę ostudzić.
Wymieszać ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem świeżo zmielonym.
Białka rozbełtać, dodać do kaszy i wymieszać.
zwilżonymi dłońmi formować kluski, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne dodać łyżkę bułki tartej.
Ja wolę masę troszkę luźniejszą, trudniej formować kluski, są może mniej foremne, ale delikatniejsze.
Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody.
Gotować 1 - 2 minuty od zagotowania.


zastawa z 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza