środa, 31 sierpnia 2016

Udka kacze z chmielem i jabłkami



Uda z kaczki duszone z jabłkami i chmielem, przepis jak najbardziej na czasie :)
Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku* „zerwane”.

  • 4 nogi kaczki,
  • 400 ml bulionu(najlepiej z kaczki, drobiowy – oczywiście domowy),
  • 4 jabłka (antonówki, około 1 kilograma),
  • 8-10 szyszek chmielu,
  • 2 goździki,
  • 1 torebka kardamonu,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • sól,
  • 5 łyżek zimnego masła,
  • 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy)
3 jabłka pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Nie obierać jabłek. Nogi umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór.
Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron.
Nogi wyjąć, tłuszcz wylać. Wlać bulion, dodać jabłka, wrzucić przyprawy, sól, szyszki chmielu, zagotować. Włożyć nogi kaczki. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Gdy kaczka będzie miękka obrać ze skórki i pokroić w ósemki czwarte jabłko.
Na patelni rozgrzać miód, ułożyć na nim cząstki jabłek. Gdy się zrumienią, odwrócić na druga stronę, dodać dwie łyżki masła. Zamieszać. Wyjąć kaczkę i ułożyć obok jabłek.
W tym czasie sos przetrzeć przez sitko. Zagotować. Dodać 3 łyżki zimnego masła, zagotować mieszając. Zdjąć sos z ognia.


Na talerz nałożyć trochę sosu, na nim położyć kaczkę, obok ułożyć jabłka.


Jak już wspominałam mieszkam w bloku i nie mam działki, ale mam balkon a na nim kilka doniczek z ziołami. Dzięki temu mam zawsze pod ręką świeże zioła. Do wykonania przepisu użyłam tymianku z balkonu.


*Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć dwa razy. Na samym początku oraz dwa lata temu.

Często zaopatruję się w warzywa i zioła u Państwa Majlertów, tym razem sama zbierałam produkty potrzebne do wykonania przepisu :) 


zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz