sobota, 26 listopada 2016

Pate z wątróbek ślimaka – pasztet z wątróbek ślimaka


Pasztet z wątróbek ślimaka... dlaczego by nie?


Można wątróbki zamówić w Snails Graden, lub samemu wyjąć, przy okazji robienia ślimaków.


Ja przygotowując ślimaki do innych dań, pozbierałam wątróbki.


  • 2 szalotki,
  • 60 g wątróbek ślimaka*,
  • 100 ml brandy,
  • 5 łyżek masła,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz
Szalotki posiekać, poddusić na 4 łyżkach masła ze szczyptą soli i cukru.
Gdy będą miękkie, dodać wątróbki. Dusić około 10 minut. Wlać brandy, zapalić. Gdy ogień zgaśnie, zamieszać, dusić jeszcze 2 -3 minuty. Zblendować z dodatkiem łyżki masła. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą.
Podawać z grzankami.



*tyle wątróbek otrzymałam z kilograma ślimaków żywych w skorupkach.





2 komentarze:

  1. To już dzieło sztuki, kto by pomyślał. To może zaskoczyć każdego. Wielki podziw i gratulacje.

    OdpowiedzUsuń