Tort czekoladowy z lekkim kremem czekoladowym. Bardzo prosty bezglutenowy deser, do którego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników:
- spód:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady,
- 100 g orzechów włoskich,
- wierzch:
- 400 ml śmietany kremówki,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 150 g czekolady deserowej,
Spód:
Czekoladę
zetrzeć.
Orzechy
zmiksować lub zetrzeć.
Masło
utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi
być dobrze utarte. Następnie dalej ucierając dodawać cukier,
ucierać aż masa będzie pulchna. Następnie dodać czekoladę. Na
końcu dodać orzechy.
Masą
wyłożyć formę do tortu. Ja użyłam 4 małe foremki o średnicy
12 cm, torcik można przygotować w foremce o średnicy 24 cm.
Odstawić
do zastygnięcia.
Wierzch:
Śmietanę
ubić z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
przestudzić.
Do
śmietany dodać czekoladę, delikatnie mieszając.
Masę
z śmietanowo-czekoladową wyłożyć na masę czekoladowo
-orzechową.
Odstawić
do zastygnięcia.
Posypać
startymi migdałami lub polać masą czekoladową...
zastawa z
Coś rewelacyjnego! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) serdecznie pozdrawiam :)
Usuń