niedziela, 20 listopada 2016

Pieczona szynka z dzika - w otrzewnej


A może szynka z dzika, zamiast, lub obok szynki wieprzowej na święta. 
  • Szynka z dzika (około 700 g),
  • sól,
  • 50 g słoniny solonej do szpikowania,
  • 2-3 gałązki rozmarynu,
  • 6 jagód jałowca,
  • otrzewna lub słonina,
  • marynata:
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 10 jagód jałowca,
Szynkę z dzika oczyścić, nie myć. Natrzeć solą. Odstawić w chłodne miejsce.
Wino zagotować z rozmarynem i rozgniecionym jałowcem. Odstawić do ostudzenia. Zimnym winem zalać mięso.
Odstawić na 2-3 dni, w chłodne miejsce.
Słoninę lekko zmrozić, pokroić w plasterki grubości około 2 mm, a następnie w paski szerokości około 5 mm.


Szynkę dzika umyć, osuszyć, ponacinać w kilku miejscach cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek słoniny.


Mięso obłożyć rozmarynem i rozgniecionym jałowcem i zawinąć w otrzewną, lub owinąć plasterkami słoniny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2 godzin, lub gdy temperatura wewnątrz mięsa, osiągnie 72 stopnie.
Mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Najlepsza na zimno, ale można jeść również na ciepło.


* można upiec szynkę bez otrzewnej, ale to nie będzie to samo:(  (otrzewną można zamówić u rzeźnika) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz